Parque Nacional Iguazú
Door: Anneke
Blijf op de hoogte en volg Anneke en Henk & Henry
16 Februari 2019 | Brazilië, Foz do Iguaçu
Gisteravond hebben we bij een Braziliaans barbequerestaurant gegeten. Salades, groentes, pasta’s, rijst, aardappelvarianten, teveel om alles op te sommen, stond klaar. Op immens grote barbeques werden lange spiezen gegrild, waarmee ze, zodra ze gaar waren, langs de gasten gegaan werd. Iedere keer was het een spies met een ander soort vlees, waarvan je dan een stukje kon krijgen! De variatie was erg groot. We konden er niet over klagen te weinig gehad te hebben! Leuk om een keer mee te maken.
Vanochtend liep de wekker om 05.45u af. Om 07.30u reed onze bus voor!
Vandaag stond het hoogtepunt van deze omgeving op de planning: de watervallen van Iguaçu aan de Argentijnse zijde! Eenmaal op weg zagen we al, dat we niet de enigen waren die vandaag een excursie gepland
hadden. Aangezien ons hotel in Brazilië gelegen is, moesten we eerst weer de grens tussen Brazilië en Argentinië passeren. Onze gids Marcello nam onze paspoorten in om de douaneformaliteiten voor de gehele groep te regelen, zodat we allemaal niet de bus in en uit hoefden. Na een half uurtje oponthoud gingen we op weg richting “Parque Nacional Iguazú”.
Toen we bij het park aankwamen kregen we spontaan het “Efteling”gevoel! Dikke rijen!! De groep moest vast in de rij gaan staan, terwijl Marcello de toegangskaartjes ging kopen. Zodra hij terug was gingen we in draf richting het treinstationnetje om de eerste trein naar het meest hoog gelegen deel van de watervallen te halen. Dit om de stroom aan toeristen voor te zijn. Het treintje rijdt door de prachtige jungle. Eenmaal daar aangekomen weet je niet wat ziet!
Wat je ogen zien valt niet met een pen te beschrijven.
Hetgeen de cataratas wordt genoemd is een geheel van tussen de 270 en 300 watervallen. In totaal zijn de watervallen 2,7 kilometer breed en vallen tot 82 meter naar beneden. Het bekendste deel van de watervallen is de "Garganta do Diablo" (keel van de duivel), een grote halfronde waterval van 150 meter breed waarin het water 70 meter in de diepte stort. Recht over dit punt gaat bovendien de grens tussen Argentinië en Brazilië, waardoor het grootste deel van de watervallen in Argentijns gebied ligt.
Zo bekijken we de watervallen op verschillende niveau’s.
Begin van de middag heeft Marcello de boottocht gepland, die als aparte excursie ingeboekt kon worden. In de omgeving van het centrale station stonden omgebouwde vrachtwagens klaar. Hierin werd een 6km durende tocht dwars door de jungle gemaakt richting de opstapplaats voor de boottocht.
Iedereen kreeg een reddingsvest en een waterdichte zak om zijn spullen in te doen, want je kon behoorlijk nat worden werd er gezegd! Nou, dat hebben we geweten: de boot, een soort speed boot, ging in volle vaart over het water, met nogal scherpe bochten makend , richting watervallen. Een paar keer werd de boot stil gelegd en het sein gegeven, dat je je fototoestel uit de zak kon nemen om foto’s te maken. Op een gegeven moment ging de boot recht op de waterval af en ging daar volledig doorheen. Je kreeg een complete douche! En of dat niet genoeg was, keerde het bootje zich om en ging nogmaals dwars door de waterval. Nou ja, je was toch al doordrenkt!
Aan de andere kant, de temperatuur is hoog, dus het verkoelde wel!!!
Na het tochtje moest je weer met de vrachtwagen terug naar de opstapplaats.
Daarna zijn we verder gewandeld en de watervallen vanaf verschillende uitzichtspunten bewonderd.
Eind van de middag zijn we vertrokken richting grens/hotel. Omdat we onze voeten wel voelden na deze inspannende dag zijn we gemakshalve, direct maar wat gaan eten in ons hotel.
We kunnen terugkijken op een prachtige dag!